Az étrendben jelen lévő savképző és bázisképző élelmiszerek aránya és mennyisége befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt alapvetően. A ph egyensúly szabályozásában szerepet játszik a légzés, a vesék kiválasztó működése, és olyan anyagok, melyek gyengítik a savas vagy a lúgos irányba való pH érték elmozdulást. Az emberi szervezet arra is képes, hogy elraktározza a sav-bázis egyensúlyt befolyásoló anyagcseretermékek egy részét.
Savasító ételek |
Lúgosító ételek |
|
|
|
|
édességek |
gyümölcslevek |
dióféleségek |
burgonya és leve |
vaj, margarin |
zöld levelek, zöldséglevek |
finomított olaj |
gyökérfélék, nyers zöldségek |
halak, állati zsír |
gyümölcsök |
hüvelyesek |
uborka, tökfélék |
sajt, tojás |
hagyma, fokhagyma |
fehérlisztbôl készült ételek |
fűszernövények |
cukor (fehér) |
búzakorpa |
húsok |
gesztenye, datolya, füge |
A modern táplálkozási szokások alapján elmondható, hogy étrendünk nagy mennyiségű savképző ételt, italt tartalmaz. A lúgos ételek az egészség fenntartásában fontosak. A savas ételek savas irányba tolják el a pH egyensúlyt és nagyon sok betegség okozói.
Ha az ember több savas ételt fogyaszt tartósan, a savak közömbösítése egyre nehezebb a szervezet számára. Ekkor következik be az úgynevezett elsavasodás. Az acidózis tünetei: fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, nyugtalanság, álmatlanság, csökkent összpontosító- és gondolkodó képesség, izomrángások és lepedékes nyelv.
|